Vad är egentligen en elevator pitch?

Jag har fått frågan många gånger eftersom vi i mitt företag hjälper människor att Pitch träna. I den här artikeln vill jag berätta lite mer om vad Pitch och elevator pitch är, ordet är ju inte så vanligt i Sverige.

Varifrån kommer uttrycket elevator pitch?

I USA fanns det en man som ville komma i kontakt med en VD på ett företag. Han hade försökt att nå honom vid flera tillfällen, via post, e-post och telefon, men utan resultat.

Då bestämde sig mannen i stället att gå till den plats där VD arbetade. I city ligger en hög byggnad med fler våningar och det finns en ”hiss” i lobbyn. Han hade tagit reda på hur VD såg ut och i lobbyn ställer han sig bredvid VD. Tillsammans åkte de upp i ”hissen” och där tog mannen chansen och presenterade kort eller pitchade in till VD. Naturligtvis kort, han hade endast 45 sekunder att skapa impact, innan hissen skulle stanna.

På mycket kort tid kunde han förmedla vad han ville och boka in ett sälj möte. Han lyckades, och därav uttrycket elevator pitch! Det engelska ordet betyder hiss när det översätts till svenska och Pitch har olika betydelser, en översättning är ett kast, som används i tex baseboll. Om du är mer intresserad av att läsa om pitch så rekommenderar jag Daniel H. Pink bok ”To Sell is Human”.
Vad ska man ha en elevator pitch till?

1. Det är skönt att ha en bra pitch när du ska presentera dig.

2. Du är förberedd och ger mod, själv förtroende och skapar impact.

3. När du nät-verkar i olika sammanhang och träffar människor för första gången, så är den ett fantastiskt enkelt verktyg som ger effektiva samtal och hjälper dig att lyssna.

Ja, faktiskt lyssna, för med en vältränad och enkel pitch kan du själv vara kortfattad och kan fokusera på din nya kontakt istället.

4. När du ringer samtal och introducerar dig till en ny potentiell kund eller leverantör hjälper dig din elevator pitch att snabbt kommunicera vad du vill.

5. Skriver du mail eller på Linked-in för att boka nya möten med potentiella kunder? Då är pitchen bra att ha.

Jag använder min pitch och mina olika pitcher varje dag. Ja, man kan ha flera olika pitcher naturligtivs anpassade till vem som ska lyssna och vilken situationen är. För att bli säker på din pitch så gäller det att du först bygger den, och sen håller den vid liv genom att träna, träna, stärka, förbättra, träna, stärka, förbättra, träna….

 
 
Vad är egentligen en elevator pitch?

Johanna Tott 

Founder nordicvibe

Pitch Coach

Har du en bra pitch?

Det finns många olika pitch modeller och metoder, din pitch kan aldrig bli perfekt – du kan alltid utvecklas!

Vi vill gärna höra från dig så kontakta mig för frågor eller bokning av av pitch rådgivning, utbildning eller coaching. Följ oss: