Trend spaning sociala medier 2016

Här kommer en liten summering från dagens frukost, där värden var  Timrå näringslivs kontor.  Tack Olof  och Matilda för en trevliga intervjuer.  Sveriges radio även där och gjorde en liten sändning som ni kan lyssna på.

Varför är det viktigt som företagare att vara synlig på sociala medier?

Som företagare är det viktigt att nå ut till din målgrupp och finnas och synas där din målgrupp är.  Så om din målgrupp finns i social medier som tex LinkedIn,  Facebook eller Instagram, så ska du självklart vara där och och skapa engagemang genom att dela kunskap, tips, nyheter, inlägg och annonsera. Då kan du som företagare stärka ditt varumärke, få nya kontakter, skapa nya affärsmöjligheter, samarbeten och kunder.

De som använder sociala nätverk i Sverige gör det i genomsnitt 6,4 timmar i veckan, nästan 1 timme om dagen. Det är 1 timme mer i genomsnitt per vecka jämfört med 2014. Procentuellt har tiden på sociala nätverk ökar med 33 procent på två år.

http://www.soi2015.se/sociala-medier/instagram-okar-mest/

 

Hur ser kunskapen bland mindre företag (i Timrå) ut i dag?

Om vi tittar på tex LinkedIn så kan man säga att det finns många möjlighet för Timrå företagen att öka sin synlighet.

Vi gjorde en sökning på LinkedIn där man kan söka på ort och och den visade en intressant statisk om Timrå. När vi sökte så kom det upp 0 på Timrå och 1151 st människor  som har skrivit in Timrå i sin profil, som en del av sin beskrivning. Inga människor har skrivit in Timrå som geografisk ort.  Så därför kan vi säga att Timrå inte finns som ort på LinkedIn.  Känslan är att Timrå företagen behöver öka sin kunskap om hur de kan använda affärs verktyget LinkedIn, så här finns det verkligen möjligheter.

 

Vilka är hindren för att ta tag i frågan, och hur övervinner man dem?

Ofta är det brist på tid och kunskap som gör att man inte väljer att synas i olika sociala medier.  Det viktigaste är att lära känna din målgrupp att kartlägga var de finns och vilka vanor de har, vad de läser och engagerar sig.  När du gjort det, kan du välja kanaler och pröva dig fram för att se var du får bra respons.  Det är viktigt att mäta och följa upp dina aktiviteter.

Vill du ha ny kunskap så kan du gå en utbildning eller ta råd från någon av experterna inom området.  När du sedan känner dig bekväm med mediet så gäller det att ha skapa en bra strategi och plan. Då blir det lättare att välja hur mycket tid du ska lägga för att synas och bygga ditt varumärke.  Det gäller att få in bra rutiner. Rutiner skapar trygghet, glädje och ger bra resultat. Vi rekommenderar att du spenderar lite och ofta, typ som att borsta tänderna,  10-15 min om dagen på tex LinkedIn.

Om du skriver Blogg inlägg, och delar i olika kanaler, kan det ta mer tid.  Du avsätta mer skrivtid, research av texter, tar fram bilder vid ett tillfälle och samlar intressant content att dela i din valda kanaler.  Hur mycket tid du lägger ned beror på vilken typ av verksamhet du har.

 

Vilka är de viktigaste plattformarna i dag? (linkedin, facebook, twitter, instagram)?

Vi kommer tillbaka till var din målgrupp finns, när vi svara på vad som är viktigaste för dig.  Om man tittar i Sverige så är Facebook den dominerade platformen och det fortsätter den att vara.  Särskild bland äldre användare. http://www.soi2015.se

Instagram ökar mest och Snapchat är populärt bland yngre och har användare som är  mellan 13-25 år. http://www.soi2015.se/sociala-medier/instagram-okar-mest/

LinkedIn är det största internationella affärs nätverket online och får fler och fler användare. I Sverige i dag är det över 2,5 miljoner registrerade medlemmar. Det är en viktig och självklar platform för dig som säljer och marknadsför och har kunder inom H2H (human to human) segmentet B2B (business to business).
Ska kanalerna användas på olika sätt? 

Ja,  de kan användas på olika sätt, men man kan även dela innehåll som är relevant för de olika plattformarna.  Insta gram är bilden i fokus och kanalen passar bra för mode, mat, inredning och husdjur.  Men det finns även företag som har sidor på Instagram och de kör teman tex ”Behind the scenes”,  som tex Sundsvalls Energi,  då kan man kan se vad som pågår bakom kulisserna. På Facebook ser vi ett mycket blandat flöde där nyheter, tips, företagsnyheter, familjebilder, videos, hundar, katter,barn och bullar blandas. Och plattformen gör allt för att få oss användare att stanna och inte lämna kanalen.  Under 2016 kommer vi  tex att se fler köpknappar som får oss att klicka vidare, som en del av en annons kampanj.

LinkedIn är ett forum för professionella affärsnätverkare, med fantastiska publicerings plåtformar och möjligheter som tex Pulse och Slideshare, där du kan dela kunskap och skapa engagemang. Här kan du bygga ditt varumärke, nätverk och även söka, kontakta människor på ett professionellt sätt för att få nya affärsmöjligheter.

Det händer mycket nytt och nya funktioner kommer ständigt in i de olika sociala media kanalerna. Vi ser att video bli allt mer populärt och video annonsering kommer starkt under 2016.

 

Vad gäller 2016? Ska företag ex vis använda snapchat?

Trenden för 2016 är att här och nu kommer att dominera.  Vi följer Forbes nyheter och från ett internationellt perspektiv är det intressant att se hur Periscope, Instagram och Snapchat växer. http://www.forbes.com/sites/jaysondemers/2015/09/28/the-top-7-social-media-marketing-trends-that-will-dominate-2016/

Om du vill så läs mer om Periscope, och hur du kan se världen med någon annans ögon,  klicka på länken. https://medium.com/@periscope/explore-the-world-fc3874a35bbe#.oaxygiqs9

Vi kommer att se fler köpknappar, så när vi är inne på ett social media så kommer vi se fler köpknappar som en del av en annons kampanj.

Videoannonsering kommer att bli viktigare. http://www.forbes.com/sites/jaysondemers/2015/09/29/the-top-7-online-marketing-trends-that-will-dominate-2016/

Nätverken kommer att även bli viktigare,enligt trendspanaren Alexander Bard, så kommer de som är bra på att bygga relationer och nätverk vara vinnande.  Grupperingar inom nätverken kommer även att bli viktigare. Det gäller både digitala och traditionella närverk.

Generell för 2016 på individ nivå står enkelheten i fokus om man läser trend spaning från konsultbolaget Karios future http://www.dn.se/nyheter/sverige/det-har-ar-2016-ars-trender/

Tack till Ashley, David, Håkan för er input och hjälp med trendspaning för 2016.

Hur ser ni att trender utvecklas under 2016?

Allt gott till er och hälsningar

 

Johanna

 

 
 
Trend spaning sociala medier 2016

Johanna Tott 

Founder nordicvibe

 

Vi vill gärna höra från dig så kontakta mig för frågor eller bokning av utbildning eller coaching. Följ oss: