Rädd för LinkedIn? Är du som ledare rädd att dina medarbetare ska lämna företaget för att de är synliga på LinkedIn?

Nyligen har jag träffat chefer som verkar oroliga över att deras anställda skulle bli ”för” aktiva på LinkedIn och ”synas” för mycket. Att deras anställda skulle få nya förfrågningar om jobb tillfällen, och i så fall lämna företaget.

Har du haft liknande funderingar?

Min spontana reaktion är att det händer även om dina medarbetare inte syns på LinkedIn? Ja det är såklart att det händer, var svaret från de som jag pratat med.

Jag frågade vår coach och expert inom content marketing David Tegenmark, VD på Certus Growth www.certusgrowth.se som tidigare jobbat inom rekrytering, han resonerade så här;

Känner igen frågan.

Det är delvis stant. Headhunters använder linkedin och även företagets hemsida för att hitta personer. Kan man hitta direktnummer så är det enklare att ringa.

Samtidigt: Den arbetsgivare som har som policy att ”gömma” sina anställda (genom att inte uppmuntra dem att använda linkedin som ju är deras personliga nätverk) skjuter sig själv i foten. Det kan bara göra lite på marginalen och som du säger, om man har svårt hålla kvar folk är nog rotorsaken något annat.

Vissa företag har haft inställningen att de erbjuder personlig coaching till anställda för att till och med kunna tänka helt fritt vad de vill göra i livet. Om de kommer på att de vill göra något annat är det bra att de lämnar. De som kommer fram till att de helst av allt vill vara kvar och varför blir otroligt mycket mer motiverade.

Jag tror på att framtiden handlar om Jag AB där varje person måste tänka utifrån sig själv som ett ”eget” företag. Som har kunder (sin arbetsgivare och alla medarbetare) och erbjudanden. Som måste hålla sig aktuell. Och som alla företagare väljer man vem man vill jobba med. Det måste vara en match win win.

Tycker dina kontakter kan logga detta som en risk, bevaka (mäta personalomsättning före och efter). Om det mot förmodan skulle vara ett problem får de göra åtgärder för att säkra mindre personalomsättning som bör vara helt andra lösningar än synlighet av de anställda på linkedin.

Min erfarenhet är att de flesta företags anställda finns på linkedin. Som säljare MÅSTE du vara där anser jag. Nyttan av att alla är på linkedin och nätverkar överstiger risken att någon för lite mer exponering mot rekryterare”.

Våra tips från nordicvibe är:

  1. Skapa er strategi för nya affärsmöjligheter.
  2. Skapa en rolig arbetsplats med bra stämning där varje individ är unik och viktig.
  3. Gör företagets medarbetare till era och starka ambassadörer. Satsa på utbildning, roliga kick-offs där samhörigheten stärks. Pitch träning i grupp är även ett bra sätt att sträcka sammanhållning och jobba igenom vad företaget villl och står för. Satsa på att få stolta och nöjda medarbetare som vill stanna kvar.
  4. Se LinkedIn som en möjlighet om du vill ha nya affärsmöjligheter!
  5. Utbilda era medarbetar i hur ni ska använda det kraftfulla verktyget LinkedIn.

Hur gör du för att behålla dina medarbetare?

Johanna Tott

 
 
Rädd för LinkedIn?  Är du som ledare rädd att dina medarbetare ska lämna företaget för att de är synliga på LinkedIn?

Johanna Tott

Founder nordicvibe

https://se.linkedin.com/in/johannatott

Vi vill gärna höra från dig så kontakta mig för frågor eller bokning av LinkedIn rådgivning, utbildning eller coaching. Följ oss: