Konsten att sälja en penna

Tåget stannade på perrongen i utkanten nordöstra London. Jag andades in den disiga morgon luften. Kaffedoften spred sig från stationen som nyss öppnat. Nervös klev jag ut på gatan i min nyinköpta strama ljusgrå kostym. Jag tog upp adresslappen från min handväska, var det verkligen rätt station jag klivit av vid? Jodå det stämde, en kort promenad bort låg det vitkalkade viktorianska huset där kontoret låg.

Jag klev in i en smal hall med grön rutig heltäckningsmatta. En kvinna med grått kortklippt frisyr och svart knälång kjol kom och hälsade artigt och bad mig kliva in i ett större rum.

-Kom med, Mr Thompson väntar på dig, sa hon.

Bakom ett stort brunt skivbord satt en medelålders man med slips, vit skjorta och bakåt kammat gråbrunt hår.

-Välkommen. Slå dig ned. Han hälsade och kommenterade mitt fasta handslag. Sen synade han mig uppifrån och ned och såg belåten ut. Påpekande att mitt CV såg bra ut och att jag kunde prata engelska.
– Så du vill alltså jobba med försäljning? Har du sålt någonting förut?

Artigt svarade jag på hans frågor. Han spände ögonen i mig;

Jahaja, hur skulle du sälja den här pennan?

Han lutade sig framåt och satte pennan mitt framför näsan på mig. Jag harklade mig och tänkte; driver han med mig eller? Det här skulle ju vara en jobb intervju, inte ett löjligt rollspel om en penna, tänkte jag. Han upprepade frågan. – Hur skulle du sälja den här pennan?

Pennan såg dyr och exklusiv ut. Svart och blank med silver rand. Jag hostade till och gjorde ett försök att energiskt berätta om dess fördelar.

Han rynkade pannan och med självbelåten min avbröt han mig.

Tyvärr sa han, du får inte jobbet.
Förnärmad kände jag hur kinderna hettade till. Frustration och ilska sped sig i kroppen och jag tänkte; du har inte gett mig en chans.

– Hur kan du vara så säker på det, svarade jag snabbt?

– Du har glömt det allra viktigaste, sa han.

Nej, visst, jag hade inte sålt pennor förut och inte andra tjänster heller. I mitt naiva och positiva försök att lyfta fram pennans fördelar så avbröt han mig. Och visst. Jag hade glömt det allra viktigaste att fråga efter kundens behov. Rutinerade säljare tycker att det är självklart.

I efterhand kan jag skratta och tycka att den här historien är riktigt rolig. Jag fick i alla fall jobbet. Inte för hur jag svarade om pennan, men eftersom jag inte gav upp.

Vad kan vi lära?

  1. Att lyssna till kunden och ta reda på kundens behov är det allra viktigaste. Vare sig det gäller att sälja en penna eller något annat.
  2. Hur förbereder du dig inför ett möte? Vilka frågor ska du använda för att identifiera kundens behov? Har du en bra pitch som öppnar upp och bra frågor som visar att du är intresserad?
  3. Det är faktiskt okej att försöka. Det är av sina misstag som man lär sig mest och när du vågar. ”Fail fast, fail forward”, när du gör saker för första gången, blir det inte alltid som du tänkt, men om vi lär oss något av det så går vi framåt och utvecklas.

Är du intresserad av att veta vad som hände och hur jag fick jobbet? Det får du veta i mitt nästa blogg inlägg.

Hör gärna av dig om du vill ha hjälp med sälj coachning och träning av CoreBusinessSkills™.

Hälsningar

Johanna

johanna.tott@nordicvibe.com

 

 

 
 
Konsten att sälja en penna

Johanna Tott 

Founder nordicvibe

Pitch Coach

Har du en bra pitch?

Det finns många olika pitch modeller och metoder, din pitch kan aldrig bli perfekt – du kan alltid utvecklas!

Vi vill gärna höra från dig så kontakta mig för frågor eller bokning av av pitch rådgivning, utbildning eller coaching. Följ oss: