(Frågor och svar från dagens soffa i Timrå!)

Hur kan man arbeta med marknadsföring i sociala medier som litet/mellanstort företag?

1. Utgå från din Hemsida – Har vi en bra blogg? Har vi bra content?
2. Vad vill vi uppnå? Ha ett mål och bestäm målgruppen och hur ska vi kommunicera med den.
4. Använd era Core kanaler – FB, Insta, LinkedIn, youtube – de vanligaste om er målgrupp finns där.
5. Jobba med rörlig bild! Det får bra genomslagskraft i tex FB.
6. Ta råd om ni inte känner er bekväma och vet hur ni ska göra

-Ett exempel är hur vi jobbar med Styrelseakademien, vi har valt att synas med vårt event Stora Styrelsedagen den 24e nov. Vi började med att göra en landningsida som vi sen har berättat om i alla ”de stora kanalerna” FB, Linkedin, Instagram, och you-tube. Här har vi skapat ett event och annonser.

Det finns ju en uppsjö av sociala medier nu. Vilka kanaler är vanligast att små/mellanstora företag använder sig av?

Ja det gör det verkligen!

Facebook med sina 1,7 miljarder användare per månad är den största socialplattformen i världen och mest vanliga. Det är otroligt många som använder den här sociala plattformen, det är ca 23% av världens befolkning som använder FB varje månad. Läs mer här.http://expandedramblings.com/index.php/by-the-numbers-17-amazing-facebook-stats/

Företag använder vanligtvis Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter och youtube.
Eftersom mitt företag nordicvibe.com jobbar med ”pitch” så kan vi för skoj skull kan pitcha in de vanligaste sociala medierna med ”a word pitch”- för att snabbt se olikheterna och få en snabb överblick.

FB- the mother – Mamman
Instagram- the daughter- Dottern
Twitter -News- Nyheter
LinkedIn/pulse- Digitalbusiness-network
You tube- Video
Google plus- Googlefacebook
Snapchat- Events

Vårt råd är att hålla koll på är det som händer inom de stora plattformarna, FB och LinkedIn, där kommer det hela tiden nya appar och möjligheter att kommunicera bättre med kunder och målkunder.

Ge några exempel på vad som skiljer sig mellan de olika medierna. Facebook vs Instagram till exempel, vad är största skillnaderna och hur ska man tänka när man väljer.

Det finns många skillnader, här ger vi tre exempel.

1. Instagram är en mobil app där du kan dela bild, video och kort text. Du kan gilla, kommentera och följa andras inlägg. Du gör det via din mobil.  Facebook har fler funktioner och appar som kan du använda både från din mobil och din dator för att dela bild, video, text, audio etc.

2. Instagram är en mikroblogg där du kan använda upp till 380 tecken, på Facebook kan du skriva mer.

3. 90% av användarna på Instagram är under 36 år. På Facebook har användarna en större större spridning vad gäller ålder.

När du väljer kanal ska du tänka på var din målgrupp finns och rikta innehållet till dem.

Läs mer här. https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-Instagram-and-Facebook

Vi tänkte även berätta lite om LinkedIn.

LinkedIn är det största internationella digitala professionella nätverket i världen som växer supersnabbt med två nya registrerade medlemmar per sekund.  I Sverige finns 2,5 miljoner registrerade användare.  http://expandedramblings.com/index.php/by-the-numbers-a-few-important-linkedin-stats/

Det som utmärker Linkedin är just att det är ett digitalt nätverk. Förutom det så är LinkedIn ett utmärkt publicerings verktyg/Pulse för B2B och H2H – här kan du dela kunskap och söka ny kunskap.
-Beslutsfattare finns på LinkedIn.
-Sökfunktionen är väldigt bra, du kan hitta personer och att nå ut till olika potentiella kunder, hitta talang, nya partners och leverantörer.
-Ditt självklara verktyg för Social Selling med funktionen Sales Navigator.
-B2B/ H2H det kan även fungera som kanal för B2C

 

Är det något nytt på gång i sociala medier?

Finns det någon ”doldis” i sammanhanget (Vimeo, Flickr?) Någon ny teknik (någon ny app till exempel till mobilen eller teknik man kan komplettera till mobil och surfplattor?)

Det händer mycket och det kommer hela tiden nya appar och ny teknik.  House party är en kul grej som kommer där man kan vara upp till 7 personer som delar skärm, och har en video chatt. Läs mer här http://www.theverge.com/2016/9/28/13081014/meerkat-houseparty-video-app

Den 10e okt 2016 lanserades ”FB at work ” appen heter Workplace,  och ska ersätta företagens intranät, det ska bli spännande att se hur det går.

 

Tre bästa tipsen för företag som vill ge sig ut i den sociala medievärlden.

1. Våga ! Testa dig fram och vad inte rädd.  Ha en öppen attityd, det hjälper. Sociala medier är roliga eftersom du får direkt respons och kan mäta den aktivitet du gör. Börja med att gör det som känns lätt, gilla och följ, kommentera på inlägg som görs av dina målkunder. Du kan själv dela andras content med din personliga vinkel och sen kan du även göra ditt eget ” content” och publicera. Om du är ledare så se till att jobba med ditt team och aktivera ditt team genom att de gillar, kommenterar och delar inlägg som ni publicerar så får ni som företag större genomslagskraft.

2. Ha ett mål, gör en plan, var ska ni finnas och hur och vad ska du och företaget kommunicera ?  Vilket content ska ni dela som engagerar er målgrupp? Följ upp se vad som fungerar.

3. Ha koll på de största kanalerna – FB, LinkedIn, Instagram och Youtube.

4. Börja med den kanal som du känner dig mest bekväm med.

5. Ta hjälp om du känner att du inte vet hu du ska göra!
-Bonus tips – Använd Buffer, ett verktyg där du kan ladda upp dina inlägg och schema lägga dem. På så sätt sparar du tid och blir effektiv med din kommunikation.

Du får gärna komma med inspel vad man inte bör missa när det gäller ditt expertområde. Hur kan man själv, med små ekonomiska medel, jobba med sociala medier?

Som vi tipsade om tidigare så utgå alltid från Hemsidan, din blogg, ha ett bra content, dela content i core kanalerna. FB, Instagram och LinkedIn.  Jobba med din profil och din företags sida. Testa att annonsera och följ upp. Det är kostnadseffektivt, du kommer långt med samma peng som du kan lägga på en annons i en tidning.

Missa inte LinkedIn! – det är ett superbra sätt att nå text beslutsfattare. Här kan du bygga nätverk, posta publicera, söka upp nya kunder och få inkommande nya affärsmöjligheter.

Det är relativt enkelt att skapa en företags sida på Linkedin och en på Facebook, det kan du göra själv eller ta hjälp. Du kan skapa innehåll och annonser i båda kanalerna.
Tips – innan du ger dig ut på LinkedIn se till att du har en bra Linkedin profil, det den som din egen hemsida, jobba utifrån den och bygg i första hand upp dina kontakter, bygg ut ditt nätverk.

-Ha din mobil tillgänglig och fånga intressanta moments och situationer, där du kan berätta vad som pågar för de som inte är där. Spara dina bilder och bygg upp en bildbank, som du kan använda senare. Det är lätt och kostar inte så mycket.

-Avsätt lite tid varje dag och varje vecka att jobba med dina sociala media kanaler. Då kan du se att det börjar hända saker!

Lycka till!
Läs mer
http://www.theverge.com/2016/9/28/13081014/meerkat-houseparty-video-app
http://www.dagensanalys.se/tagg/sociala-medier/
http://forums.seochat.com
https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-Instagram-and-Facebook
https://buffer.com
https://hootsuite.com

Hur kan man arbeta med marknadsföring i sociala medier som litet/mellanstort företag?

Johanna Tott 

Founder nordicvibe

H2H Communication

On-Line & Off-Line

Vi vill gärna höra från dig så kontakta mig för frågor eller bokning av rådgivning, utbildning eller coaching. Följ oss: